Puntea


Cred că trebuie lămurite niște lucruri/detalii atât pentru cunoscătorii, necunoscătorii în domeniul babywearingului cât și pentru cei ce se dau cu părerea sau au fost greșit sau intenționat induși în eroare în aspectul acesta.
Puntea (în babywearing) reprezintă distanța dintre cei doi genunchi din momentul când piciorușele sunt desfăcute în poziția broscuței sau a literei M.

Putem vorbi de punte la purtatul sănătos, când este vorba de un SSC(soft structured carrier), mei Tai, soft Tai, wrap Tai. Nici cum nu putem vorbi de acest aspect când este vorba de un wrap (elastic sau țesut), sling fix (pe un umăr, pe doi umeri sau cu inele). DE CE?
Pentru că în cazul acestor ultime purtătoare, care se încadrează în altă categorie decât primele (țin să precizez pentru a nu apărea confuzii), puntea este atât cât este nevoie adică până sub genunchii pruncului purtat, pentru că până acolo trebuie așezat, tras și fixat purtătorul wrap sau sling de fiecare dată când este utilizat sau este nevoie.


Tocmai pentru că la unele purtătoare, din prima categorie, puntea nu este ajustabilă, bebelușul trebuie să ajungă la o anumită vârstă, pentru a putea fi utilizat purtărorul respectiv. Puntea poate fi ajustată la unele din aceste purtătoare, care au practic baza fixă. Pentru a putea fi utilizate pe o durată mai lungă, s-a atașat acest detaliu de punte ajustabilă sau punte extinsă.

Revin cu precizarea și cu sublinierea faptului că la sling și wrap, dimensiunea punții este ajustată NATURAL, la dimensiunile bebelușilor (adică cât este nevoie până sub genunchi).

Adăugarea extensiei la puntea fixă a venit ca o necesitate pentru SSC-uri și cunoscătorii/ certificații sau consultanții de babywearing o știu foarte bine (pentru a prelungi sau scurta durata de utilizare, adica mai repede, până își deschide pruncul bazinul sau până mai târziu, când deja vorbim de toddleri). Însă, în ceea ce privește wrap-ul sau slingul, acest detaliu nu va fi necesar niciodată, deoarece este deja inclusă prin fixarea de fiecare dată la dimeniunea dorită și necesară.


Și pentru că am tot fost întrebată de acest detaliu și pentru că la urma urmei este vorba de un alt aspect al acestui subiect urmarit de persoane cârcotașe, țin să vă precizez că în cazul slingului Cuib de îngeri se poate vorbi de o singură PUNTE și anume PUNDEA dintre Om și Om (adică părinte-copil).